Friday, December 31, 2010

Selamat Tinggal 2010





2010 mencatatkan banyak suka duka dalam hidup aku..di saat aku jatuh,aku bangun dengan sendiri..di saat aku megah berdiri,ramai yang menyokong aku dari bawah...inilah KEHIDUPAN..

2010 tiada ape yang perlu dibanggakan oleh aku sendiri apelagi orang laen...tiada pengiktirafan tiada penghargaan dikalungkan kerana tiada jasa yang aku sumbangkan...

2010 menyedarkan aku erti seorang 'KAWAN' yang sejati..kawan gelak ketawa tak ingat dunia amatlah ramai,kawan di saat wang selautan berjuta-juta...tapi...di saat air mata mengalir di pipi di manakah kawan?aku mencari seorang SAHABAT...mungkin ade.mungkin tiada...

2010 mengajar hatiku apa reti CINTA...mengajar aku jangan terlalu mudah mempercayai seseorang yang belum tentu menjadi milikku..jangan terlalu mencintai seseorang lebih dari aku mencintai ALLAH dan diri sendiri..jangan terlalu menghargai jasa orang lain lebih dari jasa ibu bapaku..jangan terlalu menjaga hati orang di sekeliling lebih dari menjaga hati diri sendiri...

2010 membuka mataku untuk lebih mengenali diri sendiri..menyelami hati sendiri...yang paling penting mengerti perasaan halus dalam diri...

2010 juga menyifatkan pembaharuan dalam hidup aku sendiri di mana aku mengenali dunia BLOGGER ini..itu yang perlu aku banggakan..tak pernah termimpi untuk memiliki blog sendiri malahan tidak pernah terdedah kepada dunia ini..ALHAMDULILLAH banyak yang dapat aku pelajari dari blogger-blogger yang tentunya lebih berpengalaman..ya,aku bangga menjadi seorang blogger walaupun masih setahun jagung malahan masih terlalu banyak yang perlu di terokai untuk memantapkan blog ini setanding blog-blog terkenal lain..

2010 kita tinggalkan.2011 kita alu-alukan...semoga dengan kehadiran tahun baru membawa lebih keberkatan dan azam untuk memperbaiki diri sendiri dalam segala aspek akan tercapai...semua orang bercerita tentang azam tahun baru tapi bagi aku cukuplah azam itu tersemat di sanubari...SEMOGA BERJAYA ALYAA!



Wednesday, December 29, 2010

MALAYSIA HEBAT!!

ni bukan kesebekasan utama malam ni


we are the champion
we are the champion

ooooo yeahhhhhhhhhh!!!
syabas syabas syabas!
tahniah tahniah tahniah!
juara sebenar telah muncul..
kite menang dengan agregat 4-2..
berbekalkan 3 gol di tempat sendiri, walaupun kite kalah 2-1 di Stadium Bung Karno..
biar sume orang bukak mata dengan kejayaan kite..

letih aku dok jerit2 depan tv..
akhirnye berbaloi gak dan sememangnye aku dah jangkakan kite akan jadi juara..
yang paling syok sebab pakwe aku dapat anugerah penjaring terbanyak (eh tetibe je ngaku pakwe)..
ape pom pujian harus kite berikan pada khairul fahmi che mat a.k.a apek (penjaga gol KELANTAN) kerana banyak menyelamatkan cubaan2 merbahaya dari indonesia..
apek terbaek!!!!
MALAYSIA BOLEH!!!

ini adalah pakwe saya..jangan kacau!

 

Tuesday, December 21, 2010

Cara nak cover MALU


1. Kalau tersepak batu: Jangan terus bangun,sebaliknyer anda baring dan terus berguling-guling cam pejoget rap tu hingga jauh dari perhatian ramai...lepas tu baru bgn bila takde orang nampak..

2. Kalau terjatuh basikal: cepat-cepat naik beskal anda semula dan jatuhla lagi sehingga berkali-kali supaya orang ingat anda saje-saje buat lawak...

3. Kalau terjatuh tangga: terus bersilat seolah-olah anda dirasuk atau sedang berlawan dengan makhluk halus...

4. Kalau terjatuh dalam longkang: pungutlah sampah yang ada sambil marah-marah dengan suara yang kuat, pasti orang menyangka anda seorang yang amat prihatin terhadap kebersihan.. ..

5. Kalau jatuh ketika nak naik bas: jeritlah kuat-kuat.."oi! apa tolak-tolak ni?" walaupun tiada orang di blakang anda....

6. Kalau terjatuh di dpn bus stop: terus buat-buat pengsan sehingga ada orang membantu anda..kalo takde..baring terus sampai malam dan takde orang lagi kat bus stop tu...haa...ni lah masa sesuai untuk bangun semula....

7. Kalau jatuh tergelincir kat lantai licin: tarik la kawan (atau sesiapa yang ada kat sebelah anda)untuk jatuh bersama-sama supaya tak lah anda sorang je yang dapat malu...ye tak?....

~ Dari Mr Google



Saturday, December 11, 2010

baby sitter

kembali!!!
cuti sem yang sungguh menyelesakan..cuti sebulan jer so tak sempat nak keje pom..duduk rumah membesarkan badan yang dah sedia kembong haha..oh no!takde la dok saje jer, cik boolat jadi baby sitter sekarang ni..bagos tak?ehee..besh sangat jaga baby ni taw..sweet jer rase..naluri keibuan semakin membuak-buak dalam diri ini..selain tuh boleh amek experience sikit-sikit untuk bekalan di masa hadapan heee....
wan muhammad hafey darwish 8 months

ni la baby yang aku jaga tuh..sangat besar..baru 8 bulan...


Monday, November 29, 2010

Lelaki dan bulan kelahirannye

Januari : mudah jatuh cinta
Februari : bercita-cita tinggi untuk mengejar mimpi
Mac : soal setia dialah juara
April : tidak pernah menghampakan
Mei : suka merancang dan mengatur kehidupan kekasih
Jun : seleranye tinngi
Julai : pendengar yang baik
Ogos : bijak dan mneyenangkan
September : bukan sebarangan memilih wanita
Oktober : mempunyai bakat jadi ahli nujum
November : sentiasa bersemangat
Disember : pandai menghiburkan orang-orang sekelilingnye

Monday, November 15, 2010

aidiladha





selamat hari raya aidiladha aka haji...
makan daging sampai kembong yer...
same2 mengenang kembali sejarah nabi yang mengorbankan anaknya untuk dijadikan korban...
betapa besarnye pengorbanan beliau....
kita???

Friday, November 12, 2010

tips ketika bersendirian

anda sunyi?anda sendiri?jangan risau.saya akan kongsi tips2 nak hilangkan kebosanan tahap dewa tuh..ahaha

1. kalo korang tengok pinggan berduyun kat dalam sinki tuh,tolong la basuh...tak kan nak suruh mak suruh dulu.orang cakap basuh pinggang ni terapi untuk jadi isteri mithali ahaha...

2. korang keluarkan sume segala baju2 yang ade...then lipat balik..susun elok2..haa kan da tak bosan...

3. basuh sume baju2 yang kotor ke,tak kotor ke....tapi ingat kena basuh gune tangan taw..kalo maen campak dalam mesin tak aci ye..bagi adik kau pom boley

4. sapu sampah yang bertimbun kat depan umah korang tuh...halaman da macam tapak pelupusan da..tengah2 boring tuh sapu la..bersih la jugak rumah korang...

selamat mencube....




Tuesday, November 2, 2010

tingtong@_@

ari ni tersangatlah tingtong sebab semalam tak tido...nggak bisa tdo dong..dua kali si kuyen tu sedar aku plak tak tido2 ag..heran die haha..pas subuh baru boley tdo.kejut piah bangun solat subuh and aku tdo..syyhh aku cuti la haha...tdo tdo tdo then bangun lam pukul 11 gtu la..awal la kire tuh teheee...mandi pastu ngadap bf aku jap then sambung tdo balik..bagus bukan anak dara nih??hahaha..ape aku kesah..da ngantok..tdo je la...bangun pukul 6 mandi dan makan...ngadap bf ag sikalang..haha...exam??lek lu!!!!!




Sunday, October 31, 2010

TRW the CHAMPION!!!!




gomo klate gomo!gomo klate gomo!
u r da champion KLATE!
tahniah THE RED WARRIORS!!
meme steady sep kito maen td...x rugi ak g congok depe tv..dale ati 2 gak dok doa skmo bia sep kito cipto sjrh male ni..yeahhhhhh kito boley!!hk dok depe x semestinyo mene..kito tgk td la..ketar lutut meta ms n9 sumbak penalti 2..sero deba dupdap2 eh  kito x sumbak ag abeh spruh ms prtama...
tp kito bako ore debe..semangat tinggi...msk sparuh ms kedua kito maen koho sedap..gerun puak2 dio weh..palo hairuddin omar meme terbaek r..boley amek wt hiase d muzium..wt kenange kito mene PIALA MALAYSIA...haha..





pah sumbak sbute koho jd sep kito maen!meme ugah r gu lawe..nyo gomo kak2 nok eh..ph2 duduk x lamo pia plop sumbak...oloh la...koho merano sep dio weh..kalo boley lpas pia sumbak 2 nk prabih lalu..tp gak byk ag ms.debar jgk tkot sep2 dio bls plop.....tp ternyato sep kito hebat..berkat doa Tuan Guru,rkyat2 klate blako,kito mene jgk....


kepada ore2 lua hk dok ngutuk klate tuh...mtk tlg bukak mato luas2..xdop guna dok cri slh ore lau kito sdri pom x betol..perlu ko deki2 blako ni?kito ore klate pege 1 prinsip jh "ore x kuca kito,kito x kuca ore"...pk la...kalo demo wt molep2 nga kito,kito xdop dok nggo g gocoh demo..kito ore klate ni baek2...demo jh dok cr psl xpuah ati skmo...

ni senarai sep2 kito male ni : Khairul Fahmi Che Mat, Mohd Daudsu Jamaludin, (Akmal Rizal AhmadRakhli), Mohd Farisham Ismail, Rizal Fahmi Abdul Rosid, Zairol Fitree Ishak,Mohd Shakir Shaari, (Khairan Eroza Razali), Mohd Badhri Mohd Radzi, MohdNorfarhan Muhammad, Indra Putra Mahayuddin, Norshahrul Idlan Talaha, (S. Chanturu)Hairuddin Omar.

gapo2 pom demo dok kato kito,kawe banggo jd ore klate..sero nk oyak ko sluruh dunio kawe anok jati klate..xdop cket habuk rs malu..biala demo dok kato klate mundur ko gapo ko..kawe syg klate kito!!




tgk la detik2 manis sep kito sumbak ni...meme woh comey2 blako..

first goal by hairuddin omar!

video

second goal by Mohd Badhri Mohd Radzi aka pia!

video


Thursday, October 28, 2010

macam macam lah kau!

Assalamualaikum..korang korang! penah korang ada kawan yang lebih kurang macam bangang tak reti bahasa urdu sikit tapi tak banyak la..aku percaya sesape yang baca entry aku ni mesti student betol tak??*betol2*haa kan da cakap aku memang bijak bab2 teka meneka ni..aku penah menang tempat pertama dalam pertandingan teka warna ape spender yang dipakai oleh Angelina Jolie.ok jangan caye..


kualiti gambar yang tidak bagos


Bese la kan hidop dengan kawan2 kat uni tanpa parents yang jauh dimata tapi sentiasa dekat dihati banyak yang terpaksa kite langgar walaupom rase telan mati emak luah mati bapak haha idiom yang takde kaitan..ok back to our topic aku nak share la dengan korang2 sume apa yang aku penah alami selama setahun lebih aku hidop kat bumi johor ni..
Macam korang2 jugak aku pom banyak giler3 esemen yang kena siapkan.mostly kena buat dalam grup la kan..so,bila da dalam grup tuh paham2 je la kite akan cooperate dengan orang len yang bermacammacam ragam dan juga habit..ye saya mengaku saya selalu buat keje last minute tapi aku akan pastikan keje tuh akan siap jugak walau dengan berbagai cara dan juga etika. Yeke? Oleh itu,aku memang tak suke la manusia yang boleh membuatkan darah aku naik sehingga thermometer pom x boleh nak measure haha..manusia2 ini adalah seperti membuat keje yang memerlukan orang len untuk mengedit balik keje2 mereka atau dalam bahasa yang mudah buat keje yang ntah pape jer..


mereka ini bakal2 cheegu...

korang rase nak marah tak kalo korang punya la kejor yop kejor due date tapi die dengan selamba blue hyppo nye tido tanpa ad erase nak buat keje..da la esok nak submit..kalo aku kan rase nak babap je bontot die yang tak menggiurkan tuh..geram sangat2 taw!
Aku da malas da nak cooperate dengan orang macam tuh.lantak kau la nak cakap aku ape.ade aku kesah??perlu ke kena marah2 dulu baru nak siapkan keje sedangkan orang lain da siap..da taw tugas sendiri pandai2 la..aku tak suke taw suruh2 orang ni..jangan bagi aku bukak mulut ku yang mungil ni.kalo da terbukak nanti bau durian!!wakakaka




p/s: Oh ye esok aku ada kuiz analytical chem..ala yang macam forensic tuh..doakan aku ye kawan2..
p/s: semalam kite nangis taw..sedih sangat2..tp besh sbb boleh cuci mata huhuhu

Friday, October 15, 2010

nasib nasib

sedih rasa hati apabila mengenangkan diri yang mungkin tak dapat balik ke kampung tercinta raya haji nanti waaaaaa jiwa menggelupur untuk pulang tetapi masih ada yang perlu di selesaikan di bumi JOHOR ini..tetapi apakan daya aku terpaksa menelan semua itu.....kesimpulannya beraya kat sini je la jawabnye tak suka tak suka...agak2 nak beraya dengan sape kat sini yek ?sape je yang ada..budak2 sengal pom ramai yang balik..duduk la kau sorang2 kat sini minah..boleh tak kawan2 tolong bayangkan untuk aku macam mane perasaan aku di pagi raya tatkala mendengar takbir raya aaahhhhhhhhhhhhhhh tak dapat aku bayangkan jujur mu bagai sembilu(-_-)sangat2 meruntun jiwa dowh..tengok orang lain pakai baju raya pastu pegi solat raya pastu makan kuih raya pastu pegi beraya pastu dapat duit raya yeayyyyyyyyy!(hanya tolong bersorak untuk korang je la hmmm)
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
entry pendek tanpa gambar aku yang comey2 *cehh poyo jek* adalah kerana line tenet yang telah mengalahkan kelembapan siput vavi dalam penyusurannya..oleh demikian itu maka haruslah saya berundur diri dahulu..jika ada kelapangan yang tidak disengajakan saya akan kembali menaip kata2 yang entah pape ni dan saya yakin bahawa kamu2 juga tidak paham apa yang diperkatakan oleh aku kerana aku juga tidak memahaminya hoho..sangat sadis ayat ini aku rasakan (betol tak ayat aku?)lantak lah!


Tuesday, October 5, 2010

hanya luahan

sudah lama saya tidak mengupdate belog ini ya...lately sangat2 busy dengan esemen dan juga projek.sepanjang minggu lepas hanya menghabiskan masa di lab untuk siapkan crystal garden..sangat2 gigih ini budak kan haha...tiada apa mahu dicoretkan sekadar meluahkan apa yang terpendam..terasa diri tidak dihargai atau dia yang tidak mensyukuri..entah lah..tunggu dan lihat je apa akan jadi..final exam around the corner,diri semakin tertekan.masih banyak subjek yang tak cover lagi..mungkin ada hikamah atas apa yang terjadi..bersyukur kerana DIA masih memberiku peluang untuk meneruskan hidup di atas bumi-NYA yang maha indah ini..

wedding crystal garden kami....

as a chemist wakaka

i'm not in writting mood so i think i need to stop here..frustrated mood rite now..so,i'll continue my story or everything to the next entry..sory a lot u guys...........................................................................................

Saturday, August 28, 2010

SPK & SPC buke pose


............................................................salam....................................................................................
aidilfitri bakal menjelma,eloklah kita same same merapatkan jurang yang terpisah tetapi jangan lupe untuk mengeratkan  lagi ikatan yang sedia erat..dengan itu,kami warga SPK(sc n comp wif chem edu) dan SPC(sc wif chem edu) telah mengadakan majlis buke pose sesame semalam....kt kFc lagi haa...sangat sangat besh wa cakap lu...

spk + spc


erkkk!!!!kenyang...
sangat la besh bile jumpa geng sekepale cam ni...lagi pom da lame ak x kuar cam gni haa..macammacam reaksi masa tgh makan tuh..


                                       
tengah gayut pom nyempat!



men cuap2 lagi meme nga fika.....\

********************************************

apabila tangki da penuh time for shopping plop...ak suke ak suke!!event ni da tinggal kami berenam jer...yang len sume da balik...kami pom memulakan acara.....bermula dengan mengusha ngusha baju yang paling murah haha..nampaknye sume mahal mahal so kite shopping tingkap je la...


                                          
ini model sunglassses teunggul haha


hanye tester..xdop sen nk beli hehe

ade cam bola tak muka ak??hahaah



pegang jer xbeli pom


hottest cool blog's model.........


bile da agak agak jusco nk tutup kami pom blah...selama beberapa jam di sana, akhirnye ak balik dengan membawa cool blog hahaha....lame da kot mengidam...sangat sangat cool yer...my favourite is milk tea + choc waaaa nak lagi......

empat dara menunggu teksi..


saya giler camera okeh!

semoga ikatan yang dibina sentisa kekal sampai bila bila...amin...
jadilah cheegu yang sempoi...hahahaha


%%%%%%%%%%%%%%%%%%%



Sunday, August 22, 2010

:merindui mereka:

assalamualaikum....pejam celik pejam celik rupe nye ak da dewasa pom.trase cm bru smlm ak men lompat tikus nga membe membe sblom msk class frdhu ain..trase cm ak la atlet skola dulu sbb ak agk aktive r kt skola rndah..da nek skola mnengah da x involve pape da..knon nk jg muke la xmo bg burn.da 2 ak pk ak ni kecik owg len besa tinggi so bg je la kt dowg wkil skola..trase cm smlm ak n dak2 prak kna tengking tengking nga ckgu aida.sume kecut prot time msk tutor bio tp ilmu die ajar cm air mnyerap msk lamspan.timksih ckgu.kami syg ckgu.....realitinye.....


ak zaman muda dulu..selekeh!


ak skg brada di dunia universiti yg srba mncabar minda fizikal dan mental..bile ingtingt balik nk je return to zaman skola dulu.alangkah bahagianye bsme kawankawan tcinte borakborak a.k.a ngumpat kt blakang class.bile ckgu dtg cepatcepat lari g duduk kt seat masingmasing..besh sesangat....


ni la geng2 havoc time skola lu...

pagi pagi pegi skola awal sgt..owg len x dtg ag ak da tercongok kt lam class..ak ni baek ati so tlg la sapusapu class tuh hehe...kul 7 da trun g assembly (event plg ak xske dulu)..dgr je la pe ckgu bebel kt depan tuh.da abeh tuh,acara msk class plak kna ikot turn..xboley nk blah gtu jer..kna beratur ciap.skema gler!masuk class bisingbising wt kecoh lu.ckgu dtg bru la bersurai.ckgu ngaja kt depan ak tdo kt blakang.pstu berlakon sakit kpale hehe (jgn tiru aksi ini di rumah ye)..ckgu da kuar cepatcepat ak bgn n membentuk group borakborak.da la ktawa cm nk kuar ank tekak..msti kawankawan skelas ak dulu nyampah nga ak kn?ampun ye kowg..

ak bajet cun haha!


dulu ak penah gado nga seko dak class ak nih...lame gak kot ktowg gado tp lastlast baek gak.sapa skg ktowg kamceng tp slalu gak gadogado..die mmg suke cri psl nga ak haha..ms tadika ak jpe die,msk praskola jpe die ag,up ke skola rendah pom die ad gak,alam remaja skola menengah pom die ikot ak gak...ishhh3...ko mmg sj je ikot ak kn MIRAH...die la sahabat ak sjak kcik sapa la skg ni..tp skg da x same uni..

wndu ko mu!!!


kalau nk d ceritakn mmg pjg sgt la kesah ak ni..byk sgt knangan manis ms skola dulu.zaman plg besh lam idop kot.xpyh nk pikir sal esemen quiz test lab repot.lau ad pom kacang je..sblom spm lu, ckgu ni pmye la adakn xtra class bagai nga harapan dpt tgkatkn ranking skola tp ktowg erkk bkn ktowg ak jer g dgr je semata..satu hape pom xmsk pale hotak.plg suke g class sbb boley borakborak gosipgosip..ape nk jd la kn..
2 3 abad lpas ad gak kamikami wt reunion tp x sume ade..tp ok la kn bloey lpas wndu cket..hope cti raye nti dpt la jupe kowg sume.kte gathering sapa subuh yer..haha melampau.tp besh gak tuh boley wt mcmmcm bnda..myb saat tuh boley jd da best moment utk kte sume.....wndu weh ko sep mu!

time ni eida xdop...ak mirah chik 



K.A.M.I



nanti nk reunion ag ok...


*************************


Kawan - Ruhil

lagu ini di tujukan kepada semua yang bergelar K.A.W.A.N..........


Saturday, August 21, 2010

~kehidupan KESIBUKAN~

SALAM...hye guys...wnduwnduwndu! da lame gler x wt entry baru..seyesly bz gler lately...cube kowg imagine lam  smggu kna ciapkn 3 lab repo,x msuk test n quiz ag...esemen blambak lambak...imagine ag ek..time kowg ngah cdapcdap bmimpi btemankn air liur basi ak plak dok mngerah pale otak tok setadi..tiaptiap malam wt repot sapa kn ak pom da repot bkn tua kerepot yer....haha..


smlm tdo 2 jam je kot setadi pnye psl..aftr saho ingt nk tdo jap skali kul 8 suku bru bgn.hamek kaw!test kul 9.mndi 2,3 gayung je tp maintain wangi jer..sesapa je kt dewan kuliah setadi ag...bapak ah rajen dak seko ni!haha..da kul 9 lbey lec xdtg2 ag.nga baik ati nye c kwn ak paten 2 msg our beloved lec..skali dr bru bgn hahaha..last2 xjd test coz dr ckp dy cm srba slh nk bg test kt ktowg..the rason is ktowg byk ag yg xtaw.haaa taw pom dr..ak mmg kureng taw cket tp xdela xtaw lnsung yer.ak xdela bengap sgt hahaha




kami cekgu cekgi



                                                               ni la dak paten tuh

hmm byk cte ak nk story kt kowg sbnanye tp cm xckup ms jek.bz kot hahahah..ni pom curicuri ms je..haha bajet gler siot minah ni.bz ngalahkn pm..alaa pm pom bkn bz sgt ak ag bz wakaka..kowg ase ape ptot ak wt jap ag?lab repot?setadi anal chem??emm ak decide sdri la ek...sleep is better than work muahahahah....
td kata bz, ni dok naip ag ni pe hal weh?haa kn da kna sound!padan muke ko budak!ishhh baju pom byk x bsh ni.mesin cm syal jap ok jap ko..kang ak beli washing mchine ltak lam bilik br taw..




haaa jgn terpedaya.ni pic b4 pose yer..jgn nl kata ak xpose lak..
sje nk bg kowg meleleh tgk chicken chop ak tuh..*jahat*


dr td ak bebel je..kang ak haus sape susah..ak gak...ak nk stop lu ah.len kali smbg blik yer..semoga kowg pose pnuh jgn gataigatai nk ponteng.kne pelengkong nga mak bapak kowg nt..wt la amal byk2 n smoga diterima olehNYA..di bulan mulia ni kna byk sabo..ak pom slalu ingtkn dri sdri sabo2..plg perit time ak taip2 esemen,da save tp ble tgk blik lam pndrive xde.bengang gler nk mampos tahap gaban...opppssss tlebey suda..okok kali ni stop btol2 xmo men2 da..babai kowg..sayam kowg sesgt..


p/s:mekacih la sudi tadah mata baca bebelan ak nih....

Wednesday, August 11, 2010

.kemuliaan RAMADHAN.

Assalamualaikum dan salam Ramadhan....
Ahlan Washlan Ya Ramadhan
Datangmu dgn penuh keberkatan dan kemuliaan...
Selamat berpuase utk sume muslim di dunia maya nih..sempena ramadhan yg barakah ni elok la kte jamahkn hati kte dgn sedikit tazkirah ramadhan agar ia dpt mengiringi ibadah kte spjg bln yg mulia ini...
mari2 baca entry ini.... 



Pertama

Do'a malaikat Jibril menjelang Ramadhan " "Ya Allah tolong abaikan puasa ummat Muhammad, apabila sebelum memasuki bulan Ramadhan kerana dia tidak melakukan hal-hal yang berikut:

* Tidak memohon maaf terlebih dahulu kepada kedua orang tuanya (jika masih ada);

* Tidak berma'afan terlebih dahulu antara suami isteri;

* Tidak bermaafan terlebih dahulu dengan orang-orang sekitarnya.

Maka Rasulullah saw pun mengatakan Amiin sebanyak 3 kali.

Dapatkah kita bayangkan, yang berdo'a adalah Malaikat dan yang meng-amiinkan adalah Rasullullah saw dan para sahabat , dan dilakukan pada hari Jumaat.

Kedua

Dari Anas bin Malik r.a. dari Nabi SAW, baginda telah bersabda yang bermaksud:

" 1- Barangsiapa mendatangi majlis ilmu di bulan Ramadhan, maka Allah taala mencatat tiap-tiap langkahnya sebagai ibadat satu tahun dan dia akan bersamaKu di bawah panji-panji Arasy,

2- Barangsiapa memelihara solat berjemaah di bulan Ramadhan, maka tiap-tiap rakaatnya akan diganjari satu kota yang penuh dengan nikmat Allah taala,

3- Barangsiapa yang berbuat baik kepada kedua ibubapanya di bulan Ramadhan, maka dia akan memperolehi perhatian Allah taala dengan penuh kasih sayang, sedangkan aku (Rasulullah SAW) menjaminnya di dalam Syurga,

4- Seseorang isteri yang mencari keredhaan suaminya di bulan Ramadhan, maka baginya pahala seperti pahalanya Maryam dan Asiah,

5- Barangsiapa menolong keperluan saudaranya yang muslim di bulan Ramadhan, maka Allah taala akan menolongnya seribu keperluannya di hari Qiamat kelak ".

Ketiga
Puasa akan sempurna dengan menjaga 5 perkara tersebut :

1- Memejamkan mata dari segala sesuatu yang tercela menurut syara'
2- Menjaga mulut dari perkataan atau membicarakan tentang keaiban orang lain
3- Menahan telingan daripada mendengar sesuatu yang dibenci, cth : nyanyian yang melalaikan
4- Menggunakan dan memakan makanan serta minuman yang halal lagi berkat dengan menjauhkan barangan makanan serta minuman yang syubhah, cth : Produk Yahudi dan sekutunya
5- Hendaklah orang yang berpuasa tidak terlalu banyak makan sampai perut penuh saat berbuka walaupun makanan itu halal.
~ketenangan di masjid sultan ismail UTM~

p/s:syukran jazilan sudi bc entry ni.......


Friday, July 30, 2010

i'm fresh here^_^







salam 1 malaysia sume..cewah2..ak alyaa..sesape nk kwn nga ak jom haha...(bajet je minah ni)..exceli da lame ak nk berblogging ni..cme xde ms jer..owg bz katekn hehe..
haa bz kn???haha
saat ni ak free n bowink*diboldkn* yg tramat tahap gaban..da la kna flue..i hate dis part haha..ala2 pussycat dolls my idol g2..smlm pnye la nk ckp flue ak ni trok smpaikn xley bgn..dok merempat lam blanket jer..*mekaceh to yuni coz bg kte pnjm blnket ye ek..*arini g clss cm bese tp bwk sweater tkt jd cm smlm...cjuk bangat!!abeh clss g mkn sme fatin(thanx ten sudi tman kte mkn ek.luv u)..piah aka my rumet da tinggalkan kte..sob3...haha bkn die meninggal r,die g tdo bilik membe die je...tgglkn ak sowg2 kt bilik yg aman damai ni..sapa ati ko peoh!!
ni la rumet ak..comey kn?tp ak ag comey kot(poyo)
ok la..ak stop la dulu tok konsert pengenalan ni..pjg sgt kang ad plak yg ngomen..ase cm nk baring2 la jap haha..baring la sgt.jap ag mst bdengkur skali nga i liur basi..erkkk!
lau ase free 2 ley jengok my fb profile=)

p/s:hargailah masa hahaha....xoxo